AC/DC – 10 lucruri pe care trebuie să le știi

Trupa AC/DC, un monument al rock-ului, a sculptat o poveste muzicală impresionantă încă din anii ’70. Cu riff-urile distinctive ale lui Angus Young și vocea puternică a lui Brian Johnson, acești pionieri au definit genul. Descoperiți cele mai esențiale aspecte ale acestei legendară trupe.

1. Istoria trupei AC/DC: De la începuturi până în prezent

Trupa AC/DC a luat naștere în Sydney, Australia, în 1973, odată cu formarea de către frații Angus și Malcolm Young. Încă de la început, ei au avut o viziune clară despre sunetul lor, combinând influențe blues-rock cu energia electrică. 

În 1974, trupa a lansat albumul lor de debut, “High Voltage”, ceea ce a marcat începutul unei călătorii muzicale incredibile.

În perioada următoare, AC/DC a lansat o serie de albume de succes, inclusiv “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” și “Let There Be Rock”, stabilindu-se ca o forță incontestabilă în scena rock. Cu Bon Scott în rolul de vocalist, trupa și-a consolidat reputația pentru versurile provocatoare și riff-urile incendiare.

Cu toate acestea, în 1980, tragedia a lovit trupa odată cu moartea lui Bon Scott. Cu determinare și curaj, AC/DC a continuat și l-a introdus pe Brian Johnson ca noul vocalist. Albumul lor “Back in Black”, lansat în același an, a devenit nu doar un tribut adus lui Scott, ci și unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie.

De-a lungul anilor ’80 și ’90, AC/DC și-a menținut popularitatea, lansând hituri precum “For Those About to Rock (We Salute You)” și “Thunderstruck”. Trupa a traversat schimbări în componență, dar Angus Young a rămas constant în calitate de lider și chitarist principal.

Prestațiile live ale trupei sunt recunoscute pentru energia lor debordantă și pentru simbolurile iconice, cum ar fi fulgerul. AC/DC a avut un impact semnificativ asupra scenei rock și metal, influențând generații de muzicieni.

În prezent, AC/DC continuă să concerteze și să creeze muzică, păstrându-și statutul de legende ale rock-ului. Moștenirea lor rămâne vie în inimile fanilor, iar trupa continuă să inspire și să electrizeze publicul cu fiecare notă și cu fiecare spectacol.

2. Componența de bază a trupei: Membri emblematici și contribuțiile lor

AC/DC a avut de-a lungul anilor o compoziție de bază distinctivă, cu membri care au lăsat o amprentă semnificativă asupra sunetului și stilului trupei. Membrii emblematici includ:

 • Angus Young (Chitară principală): Cunoscut pentru stilul său de chitară energic și uniforma școlară, Angus este unul dintre fondatorii trupei și a fost prezent în fiecare fază a evoluției AC/DC. Rife-urile sale caracteristice au contribuit la definirea sunetului trupei.
 • Malcolm Young (Chitară ritmică): Fratele lui Angus și co-fondator al trupei, Malcolm a furnizat acordurile puternice și structura melodică a pieselor AC/DC. A fost o forță stabilizatoare în compoziția trupei până la retragerea sa din activitate din motive de sănătate.
 • Bon Scott (Voce): Bon Scott a fost vocea emblematică a AC/DC în anii ’70, aducând la viață versuri provocatoare și energie pură. Contribuțiile sale la albumele timpurii, cum ar fi “High Voltage” și “Highway to Hell”, rămân esențiale în istoria trupei.
 • Brian Johnson (Voce): După moartea lui Bon Scott în 1980, Brian Johnson a preluat rolul de vocalist principal. Albumul “Back in Black”, lansat în același an, a fost un triumf pentru trupă, iar vocea puternică a lui Johnson a devenit o parte integrantă a sunetului AC/DC.
 • Cliff Williams (Bas): Alăturându-se trupei în 1977, Cliff Williams a fost linia de bază stabilă și solidă care a contribuit la fundația sonoră a AC/DC timp de mai multe decenii, până la retragerea sa în 2016.

Acești membri emblematici au colaborat pentru a crea un sunet distinctiv și au transformat AC/DC în una dintre cele mai influente trupe de rock din istorie. Fiecare a adus o contribuție semnificativă la evoluția trupei, iar moștenirea lor muzicală continuă să inspire și să captiveze fani în întreaga lume.

3. Albumul de debut și ascensiunea la faimă

Albumul de debut al trupei AC/DC, intitulat simplu “High Voltage,” a fost lansat în Australia în 1975 și a marcat începutul unei călătorii muzicale incredibile. Cu influențe blues-rock și un amestec exploziv de energie, trupa a captivat imediat audiența locală.

Primul lor album internațional a fost, de fapt, o combinație a două albume australiene anterioare, intitulate și “High Voltage” și “T.N.T.” Lansat în 1976, acest album a ajutat AC/DC să își extindă audiența și să își construiască o reputație solidă în scenă.

Ascensiunea lor la faimă a fost consolidată în anii ’70 prin lansarea unor albume memorabile precum “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” (1976) și “Let There Be Rock” (1977). Caracterizate de riff-uri puternice și versuri provocatoare, piesele trupei au captat esența rebeliunii și a exuberanței rock and roll-ului.

Cu Bon Scott în rolul de vocalist, AC/DC a devenit cunoscută pentru prestațiile explozive în concerte și pentru abordarea autentică a muzicii. Albumul “Highway to Hell” (1979) a consolidat reputația trupei și a adus un succes comercial semnificativ.

Cu toate acestea, succesul a fost umbrit de tragedia în 1980, odată cu moartea lui Bon Scott. În ciuda pierderii, AC/DC a găsit forța de a continua, introducându-l pe Brian Johnson ca noul vocalist. Albumul lor ulterior, “Back in Black” (1980), a devenit un triumf internațional, marcând un punct culminant în cariera trupei și consolidându-le statutul de legende ale rock-ului.

Albumul de debut și primele creații au stabilit temelia pentru o ascensiune uluitoare la faimă pentru AC/DC. Cu un sunet distinctiv și o prezență de scenă carismatică, trupa a devenit unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai rock-ului, cucerind inimile fanilor din întreaga lume și contribuind semnificativ la istoria muzicii.

4. Sound-ul caracteristic AC/DC: Elemente distinctive și influențe muzicale

Sound-ul caracteristic al trupei AC/DC este inconfundabil, fiind definit de o combinație de elemente distinctive și influențe muzicale. Iată câteva aspecte cheie care au contribuit la crearea sunetului lor iconic:

 • Riff-uri de chitară puternice: Chitaristul principal, Angus Young, este maestru în crearea de riff-uri memorabile și puternice. Rife-urile sale, caracterizate prin tehnica de bending și vibrato distinctivă, reprezintă o parte esențială a sunetului AC/DC.
 • Ritmuri simple și eficiente: AC/DC se remarcă prin abordarea simplă, dar extrem de eficientă, a ritmurilor. Chitaristul ritmic, fie că a fost Malcolm Young sau alții care l-au urmat, a contribuit la stabilirea unor fundamente solide și cadențe memorabile.
 • Energia și agresivitatea: Sunetul trupei emană o energie bruscă și o agresivitate controlată. Această combinație este evidențiată atât în interpretările live, cât și în înregistrările de studio, conferind trupei o prezență puternică.
 • Vocal puternic și distinctiv: Atât Bon Scott, cât și Brian Johnson, au adus voci puternice și distincte la AC/DC. Stilul lor vocal, plin de patos și cu un anumit element teatral, a adăugat o dimensiune suplimentară la intensitatea generală a muzicii.
 • Influențe blues-rock: Trupa și-a fundamentat sunetul în tradițiile blues-rock, adăugându-și unicitatea prin interpretarea lor energică și plină de viață. Această influență se reflectă în structura melodică și în exprimarea emotivă a pieselor lor.
 • Refuzul trendurilor: AC/DC a rămas fidelă sunetului său caracteristic, refuzând să se conformeze schimbărilor de tendințe muzicale. Aceasta le-a adus atât loialitatea fanilor de lungă durată, cât și recunoașterea ca o trupă autentică și independentă.

Sound-ul AC/DC este, astfel, rezultatul unei combinații ingenioase de elemente, iar influențele lor blues-rock, împreună cu abordarea simplă și directă, au conturat un sunet care continuă să își păstreze prospețimea și relevanța de-a lungul decadelor.

5. Legendarele concerte live ale trupei: De la energie pură la spectacolul de lumină și sunet

5. Legendarele concerte live ale trupei: De la energie pură la spectacolul de lumină și sunet

Sursa foto

Concertele live ale trupei AC/DC sunt recunoscute pentru intensitatea lor, transmițând o explozie de energie și oferind un spectacol memorabil de lumină și sunet. Iată câteva aspecte care definesc legendarul lor spectacol scenic:

 • Energie debordantă: AC/DC livrează energie pură pe scenă, iar prezența charismatică a lui Angus Young, în uniforma sa școlară, alături de mișcările sale caracteristice, electrizează mulțimile.
 • Spectacolul de lumini: Trupa investește în spectacole de lumini impresionante, sincronizate cu ritmul muzicii. Jocurile de lumini accentuează momentele cheie ale pieselor și amplifică atmosfera de pe scenă.
 • Setlistul memorabil: AC/DC își surprinde publicul cu un setlist bogat în hituri clasice. Fiecare concert este o călătorie muzicală, oferind fanilor posibilitatea de a experimenta în direct piese iconice precum “Highway to Hell” sau “Back in Black”.
 • Interacțiunea cu publicul: Trupa are o abordare autentică și caldă față de fanii lor. Angus Young interacționează des cu publicul, iar acest contact direct adaugă o notă specială fiecărui spectacol.
 • Solouri de chitară fenomenale: Solo-urile de chitară ale lui Angus Young sunt momente epice în timpul concertelor live. Abilitatea sa de a captiva audiența prin virtuozitatea sa și expresivitatea intensă adaugă un element unic fiecărui spectacol.
 • Durata spectacolului: AC/DC este cunoscută pentru concerte lungi și pline de intensitate. Trupa oferă publicului o experiență completă, ducându-i printr-o călătorie muzicală extinsă și captivantă.
 • Elemente scenice iconice: Simbolurile trupei sunt adesea integrate în spectacolele lor live, oferind o dimensiune vizuală puternică și consolidând identitatea lor distinctivă.

Fiecare concert AC/DC nu este doar o reprezentație muzicală, ci și o experiență captivantă și memorabilă. Trupa a reușit să creeze un legendar spectacol live care continuă să atragă și să inspire fani în întreaga lume.

6. Controverse și schimbări în componență: Momentul când Bon Scott a fost înlocuit de Brian Johnson

Controversele și schimbările în componența trupei AC/DC au atins apogeul în 1980, odată cu tragicul deces al carismaticului vocalist Bon Scott. Această perioadă a fost crucială pentru viitorul trupei, iar decizia de a-l înlocui pe Scott avea să marcheze un moment important în istoria muzicii rock.

Bon Scott, cunoscut pentru vocea sa puternică și versurile provocatoare, a fost figura centrală în succesul timpuriu al trupei. Însă, la doar 33 de ani, în februarie 1980, Scott a fost găsit mort în mașina sa în Londra. Această pierdere tragică ar fi putut pune capăt carierei AC/DC, dar membrii rămași au decis să continue în memoria lui Scott.

Brian Johnson, un cântăreț britanic, a fost selectat să îi ia locul lui Bon Scott. Prima colaborare a lui Johnson cu trupa a fost albumul “Back in Black,” lansat în același an. Acest album a devenit ulterior unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie, aducând trupei un succes comercial și consolidând reputația lor. Cu piese memorabile precum “You Shook Me All Night Long,” AC/DC a demonstrat că pot depăși obstacolele și să rămână o forță puternică în lumea muzicii.

Această schimbare de vocalist și succesul ulterior au stârnit atât entuziasmul, cât și dezbaterile în rândul fanilor și criticii muzicali. Unii au considerat că Brian Johnson a adus o nouă viață și energie trupei, în timp ce alții au fost reticenți la ideea de a-l înlocui pe Bon Scott. Cu toate acestea, albumul “Back in Black” a demonstrat că AC/DC putea să evolueze și să se reinventeze fără a-și pierde esența.

Așadar, momentul în care Bon Scott a fost înlocuit de Brian Johnson nu a fost doar o schimbare în componență, ci și un punct de cotitură în istoria trupei AC/DC, care a dovedit reziliența lor și capacitatea de a-și menține relevanța în industria muzicală.

7. Albumul “Back in Black”: O capodoperă a rock-ului și un tribut adus lui Bon Scott

“Back in Black,” lansat în 1980, este fără îndoială una dintre cele mai remarcabile capodopere ale rock-ului și a devenit emblematic pentru trupa AC/DC. Albumul a fost nu doar o reinventare a sunetului lor, ci și un tribut profund adus fostului vocalist Bon Scott, care murise în același an.

Albumul “Back in Black” a fost un răspuns puternic la tragedia pierderii lui Bon Scott. Cu Brian Johnson în rolul de vocalist, trupa a capturat esența energiei și a spiritului lui Scott, aducând în același timp ceva nou și inovator. Piesele au fost create pentru a onora moștenirea lui Bon și, în același timp, pentru a continua evoluția trupei.

Titlul albumului a fost o expresie de reziliență, sugerând că, în ciuda tragediei, AC/DC erau înapoi și mai puternici ca niciodată. Piesa de deschidere, “Hells Bells,” cu celebra sa linie de clopote, a simbolizat o marcă de respect pentru Bon Scott și, în același timp, a introdus o nouă eră în istoria trupei.

“Back in Black” a avut un impact masiv în lumea muzicii, devenind unul dintre cele mai bine vândute albume din toate timpurile. Piesele precum “You Shook Me All Night Long” și titlul albumului au devenit himne ale rock-ului, iar sound-ul lor puternic, cu riff-urile inconfundabile ale lui Angus Young, a definit stilul AC/DC pentru generații întregi.

Acest album nu a fost doar un succes comercial; a reprezentat o renaștere a trupei și a consolidat statutul lor ca legende ale rock-ului. “Back in Black” nu este doar o capodoperă muzicală, ci și un tribut adus unei figuri cheie din istoria trupei, marcând un moment de cotitură și confirmând durabilitatea și influența lor în lumea muzicii rock.

8. Relația unică dintre chitara lui Angus Young și vocea lui Brian Johnson

Relația dintre chitara distinctivă a lui Angus Young și vocea puternică a lui Brian Johnson a fost o componentă cheie în definirea sunetului inconfundabil al trupei AC/DC. Iată cum se exprimă această relație unică:

 • Simbioza sonoră: Rife-urile caracteristice ale lui Angus Young, cu tehnica sa energică și stilul inconfundabil de chitară, se îmbină perfect cu vocea gravă și puternică a lui Brian Johnson. Această simbioză sonoră creează o textură muzicală autentică și memorabilă.
 • Contrastul dinamic: Chitara ascuțită și virtuozitatea lui Angus se completează cu vocea răsunătoare a lui Brian, oferind audienței un contrast dinamic. De la solo-urile stridente de chitară până la răcnirea distinctivă a lui Johnson, acest duo creează o experiență auditivă captivantă.
 • Energie și agresivitate: Atât chitara lui Angus, cât și vocea lui Brian contribuie la transmisia unei energii și agresivități inegale. Fiecare notă și fiecare vers adaugă la intensitatea generală, transformând fiecare piesă într-un adevărat spectacol de rock and roll.
 • Armonizare și complementare: În timpul melodiilor și refrenelor, chitara și vocea se armonizează și se completează reciproc. Această complementaritate adaugă profunzime și bogăție la sunetul trupei, oferind o experiență auditivă captivantă și plină de forță.
 • Exprimarea emoțională: Atât chitara, cât și vocea, sunt instrumente expresive care contribuie la transmiterea emoțiilor și a mesajelor din spatele versurilor. Această exprimare emoțională adâncește conexiunea dintre trupă și ascultători.
 • Iconicitatea sunetului AC/DC: Datorită acestei relații unice, sunetul AC/DC a devenit un brand iconic în lumea muzicii rock. Recunoașterea imediată a riff-urilor și a vocii trupei este o dovadă a impactului puternic al acestei colaborări.

Relația dintre chitara lui Angus Young și vocea lui Brian Johnson este esențială pentru sunetul caracteristic al AC/DC. Această combinare sonică a fost cheia succesului și a legat întreaga moștenire a trupei, contribuind la statutul lor de legende ale rock-ului.

9. Moștenirea AC/DC: Cum au influențat ei scena muzicală și ce înseamnă pentru fanii lor azi

Moștenirea trupei AC/DC în lumea muzicală este profundă și semnificativă, iar influența lor se resimte pe mai multe niveluri. Iată cum au marcat ei scena muzicală și ce reprezintă pentru fanii lor astăzi:

 • Definirea genului rock: AC/DC a contribuit în mod esențial la definirea genului rock, aducând un amestec inconfundabil de blues, hard rock și heavy metal. Sunetul lor distinctiv a influențat generații întregi de muzicieni și a rămas o sursă de inspirație pentru trupele de rock contemporane.
 • Riff-urile iconice: Riff-urile de chitară ale lui Angus Young au devenit emblematice în istoria muzicii rock. Acestora li s-au alăturat versurile provocatoare și puternice, formând un amalgam sonor care a creat un stil unic, iar aceasta a rămas o sursă constantă de influență pentru mulți chitariști.
 • Energia live captivantă: Spectacolele lor live sunt legendare, reprezentând standardul pentru energie și angajament scenic. Această abordare a avut un impact semnificativ asupra modului în care trupele își conectează muzica cu fanii în concerte și a schimbat perspectivele în ceea ce privește experiența live.
 • Albumul “Back in Black”: Acest album a devenit un punct de referință în istoria muzicii rock, marcând un moment de cotitură și de reinventare pentru AC/DC. Moștenirea lui “Back in Black” persistă astăzi, cu impactul său remarcabil și influența asupra altor trupe.
 • Rezistența la trecerea timpului: AC/DC a reușit să-și păstreze relevanța și popularitatea de-a lungul decadelor, ceea ce este rar în industria muzicală. Această capacitate de a rezista la trecerea timpului este o dovadă a forței și autenticității lor.
 • Devotamentul fanilor: Fanii AC/DC sunt cunoscuți pentru devotamentul lor extraordinar. Trupa a creat o comunitate globală de fani care împărtășesc aceeași pasiune pentru muzica lor și pentru spiritul autentic al rock-ului.

Astăzi, AC/DC continuă să fie un simbol al perseverenței și al autenticității în muzica rock. Moștenirea lor persistă nu doar în albumele lor legendare, ci și în impactul pe care l-au avut asupra culturii muzicale și asupra modului în care fanii percep și trăiesc muzica rock.

10. Momente de cumpănă

10. Momente de cumpănă

Sursa foto

De-a lungul istoriei sale lungi și prolifici în muzică, trupa AC/DC a întâmpinat câteva momente de cumpănă și provocări. Iată câteva dintre acestea:

 • Moartea lui Bon Scott (1980): Unul dintre cele mai dramatice momente a fost moartea vocalistului Bon Scott în februarie 1980. Această pierdere tragică putea fi considerată un moment de cumpănă pentru viitorul trupei. Cu toate acestea, membrii au decis să continue și au ales să-l înlocuiască pe Scott cu Brian Johnson.
 • Schimbări în componență: Schimbările în componența trupei au fost o altă cumpănă. Plecarea unor membri cheie, cum ar fi Malcolm Young și Phil Rudd, din diverse motive, a adus provocări semnificative. Cu toate acestea, AC/DC a reușit să își păstreze esența și să se adapteze cu membri noi, menținându-și relevanța.
 • Probleme de sănătate ale membrilor: Problemele de sănătate, în special cele legate de Malcolm Young și Phil Rudd, au fost momente de cumpănă. Retragerea lui Malcolm din activitate din cauza demenței și problemele legale ale lui Rudd au creat incertitudine în jurul viitorului trupei.
 • Pierderi în echipă: Moartea chitaristului ritmic Malcolm Young în 2017 a fost o altă lovitură grea pentru trupă și pentru fanii lor. Cu toate acestea, AC/DC a continuat să se ridice deasupra acestor pierderi și să rămână activă în industrie.

Cu toate provocările întâmpinate, trupa AC/DC a reușit să-și păstreze statutul de legendă a rock-ului și să continue să ofere muzică de calitate. Capacitatea lor de a traversa momente dificile și de a se adapta la schimbări a contribuit la durabilitatea și longevitatea lor în industria muzicală.

Cele mai recente articole

Music club