Muzică rock lansată în ultima vreme în România

România are o istorie bogată în ceea ce privește muzica rock, iar mai jos sunt câteva formații rock legendare din țară:

  • Phoenix – Una dintre cele mai cunoscute și longevive formații rock din România, Phoenix a fost fondată în 1962 și a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea scenei rock românești. Stilul lor muzical a evoluat de-a lungul anilor, încorporând elemente de folclor românesc și rock progresiv.
  • Iris – Înființată în 1976, Iris este una dintre cele mai iubite și de succes formații rock din România. Au abordat diverse stiluri, de la rock clasic la hard rock și au rămas în atenția publicului de-a lungul decadelor.
  • Compact – Cu o carieră ce a început în anii ’77, Compact a fost o formație importantă în dezvoltarea rock-ului românesc. Au abordat diverse stiluri, inclusiv rock progresiv și pop-rock.
  • Cargo – Înființată în 1985, Cargo a devenit cunoscută pentru fuziunea de rock și elemente de muzică tradițională românească. Au avut un impact puternic în anii ’90 și continuă să aibă un loc special în inimile fanilor rock din România.

Aceste formații au contribuit semnificativ la definirea și dezvoltarea scenei rock din România și au avut un impact puternic asupra fanilor și a altor artiști.

Muzica rock lansată recent

Toate dintre trupele amintite mai sus sunt încă active, chiar dacă nu în forma lor inițială. Concertează toate în diverse locații chiar și anul acesta, însă la capitolul lansări nu au nimic notabil în ultima perioadă. 

Sunt însă multe alte trupe care vin cu noutăți care merită amintite, chiar dacă legendele rămân legende.

Ultimul album din trilogia Poemele – Trooper

Trooper, una dintre cele mai iconice formații de heavy metal din România, anunță lansarea oficială a celui de-al 11-lea album din discografia lor, care va marca încheierea trilogiei “Poemele”. 

Trilogia a început în 2009 cu “Vlad Țepeș – Poemele Valahiei”, a continuat în 2018 cu “Ștefan cel Mare – Poemele Moldovei”, iar acum se va încheia în 2024 cu “Mihai Viteazul – Poemele Românilor”. 

Concertul de lansare va avea loc la Sala Palatului în București pe 10 noiembrie 2024 și va include un spectacol monumental, combinând variante electrice și simfonice ale pieselor din întreaga trilogie, precum și hituri indragite din întreaga carieră a trupei. 

Acest eveniment marchează un moment semnificativ pentru Trooper, care sărbătorește 28 de ani de carieră.

Piesa Forever de la Vama

Vama, una dintre cele mai apreciate formații de rock din România, a lansat un nou single intitulat „Forever”. Piesa, imprimată și mixată la Londra în octombrie 2023, reprezintă o colaborare cu producătorul Matt Lawrence, câștigător al premiului Grammy, cunoscut pentru munca sa cu artiști precum Mumford and Sons, Ellie Goulding și Frank Turner. 

Piesa combină elemente de rock și synth pop, având un refren puternic și strălucitor. Versurile melodiei explorează complexitatea unei relații toxice, evidențiind amestecul de satisfacție și durere care caracterizează astfel de conexiuni. 

Solistul formației, Tudor Chirilă, a explicat că versurile au apărut ca un soi de dicteu, iar energia piesei a dictat refrenul în jurul căruia s-au construit restul versurilor. Tema cântecului se concentrează pe lupta dintre plăcere și cădere în cadrul unei relații disfuncționale.

Chirilă a subliniat că fiecare persoană a experimentat măcar o dată în viață paradoxul unei astfel de relații, adăugând că “Forever” celebrează viața și aceste momente intense de libertate, chiar dacă sunt însoțite de dificultăți. 

Acest single reprezintă al treilea lansat de Vama în 2023, după „Barosanii” și „Vara pe repeat”.

Primul album al trupei Lunatic

Trupa de rock alternativ Lunatic a uimit publicul cu lansarea albumului de debut, “Omul Din Stele”, la Hard Rock Cafe. Evenimentul, organizat într-un cadru luxos, a depășit așteptările, evidențiind profesionalismul și maturitatea formației. 

Concertul a fost marcat de o producție meticulos pregătită, inclusiv un panou LED și imagini sincronizate, transformând evenimentul într-un spectacol mare. Publicul entuziast a răspuns pozitiv, iar albumul “Omul Din Stele” a fost primit cu succes. Membrii trupei și-au exprimat satisfacția pentru munca depusă și au mulțumit fanilor pentru susținere. 

Lansarea a fost percepută ca un moment memorabil și un pas important în evoluția formației. Lunatic își menține comunitatea informată prin intermediul rețelelor de socializare.

Outflow – un nou single

Florin Ciotlăuș de la trupa Outflow din Cluj a fost invitat în trecut la emisiunea „Rock Driver cu Cristian Hrubaru”, unde a discutat despre noul lor single „Spune Tu”, lansat în data de 11 august. În timpul interviului, Florin a dezvăluit că trupa a avut parte de o perioadă productivă și plină de realizări, inclusiv cu prilejul acestei noi piese. 

Concertul de lansare, care a avut loc la Zazen în data de 11 august, a fost un succes notabil, marcând astfel primul concert sold-out pentru Outflow, eveniment care a adus bucurie membrilor trupei.

În perioada care a urmat, Outflow s-a pregătit pentru noi evenimente, inclusiv participarea la „Gala Constelații Rock” în septembrie, unde au împărțit scena cu Vița De Vie și Vama. Florin și-a exprimat în trecut nerăbdarea și entuziasmul său pentru aceste viitoare performanțe, subliniind că a avut ocazia să cânte alături de trupe cu care a colaborat în trecut.

Single-ul „Spune Tu” a fost remarcat pentru energia sa vibrantă și pentru atenția acordată detaliilor, reflectând astfel eforturile depuse de trupă pentru a crea muzică de calitate. Trupa și-a consolidat deja poziția în industria muzicală, iar videoclipul piesei poate fi vizionat pentru a explora atmosfera și creativitatea lor.

Vama a lansat Barosanii

Trupa Vama a lansat remixul melodiei „Barosanii” pe canalul său de YouTube, o piesă pe care am avut ocazia să o descoperim pentru prima dată în primăvară. Versurile melodiei sunt semnate de Tudor Chirilă. 

Într-un concert de excepție susținut în iulie la Arenele Romane, trupa a încântat publicul cu unele dintre cele mai frumoase și populare hituri ale sale, oferind peste două ore și jumătate de muzică, inclusiv piese reorchestrate, colaborări speciale și premiere.

Run From From It All – The Strizzers 

Run From From It All - The Strizzers 

Sursa foto

Trupa bucureșteană The Strizzers a lansat în luna august videoclipul pentru piesa lor nouă, „Run From It All”, oferind o contribuție proaspătă la scena rock-ului alternativ românesc. 

Piesa transmite un mesaj puternic despre modelarea unui viitor strălucit prin lăsarea în urmă a îndoielilor și a criticilor, iar videoclipul, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, explorează o lume distorsionată și optimistă, menținând totuși legătura cu realitatea familiară a străzilor din București. Solista Monica Costin oferă o interpretare plină de intensitate și feminitate, subliniind energia contagioasă a piesei.

Membrii trupei au mărturisit că au avut dorința de mult timp de a crea un videoclip animat și că „Run From It All” a fost momentul potrivit pentru a da viață acestei idei. Procesul a implicat cercetarea animațiilor video cu ajutorul inteligenței artificiale, iar rezultatul este o călătorie vizuală într-o lume distopică, în care realitatea și fantezia se îmbină în mod surprinzător.

Videoclipul păstrează familiaritatea cadrelor din București, dar le transformă într-un peisaj digital fascinant. Membrii trupei subliniază că povestea videoclipului reflectă lupta pentru realizarea visurilor, indiferent de cât de nebunești ar părea acestea.

În completarea experienței vizuale, solista Monica Costin și restul trupei au reușit să creeze o piesă cu o energie vibrantă și un mesaj încurajator, aducând o contribuție semnificativă la peisajul muzical alternativ românesc.

Cele mai recente articole

Music club